Събранието на Исус помазания

I.

Времето, в което живеем (21 век), е време на отминаване на властта на религиозните християнски институции в Западния свят и замяната на прорелигиозното, или така наричаното "дясно" управление, със комунистическо-либерално антицърковно такова. Разбира се, всяка страна изминава своя си път към това. Източна Европа, която живее под робството на съветските руснаци след 45-та година на миналия век, отдавна се бори с либерално-комунистическите възгледи на сесесерците/СССР-ците. Християнските организации частично оцеляват, но в тях са внедрени шпиони, някои от които са все още на власт (например Павел Игнатов ББЦ– София). Православие, католицизъм и др. са под силен натиск да признаят, че атеистичната държава е по-добра от всяка друга държава. Сега, след като комунистическите злодеи в Източна Европа не са на власт, религиозните институции отново не могат да "изправят глава", този път защото вече целият Западен свят премина в либерално-атеистична авторитарна система, в която всяко друго мислене се осъжда като престъпно. Така че религиозните системи на християните са на път да загубят всяка форма на власт и авторитет, на която са се радвали толкова много време. Виждаме частично това по броя на имотите, които православните организации са натрупали в Източна Европа през вековете, и католиците в останалата част от Европа. Донякъде те все още си мислят, че имат влияние, но пък либералите имат пълен контрол над образованието, което като резултат ще доведе до превръщането на населението в либерали-атеисти, което е "писъкът на модата" в световната политика.
Каква е разликата между комунистите-атеисти-сесесерци от отнова време и сегашните атеисти-либерали? Преди всичко днес се счита, че човек има право на частна собственост, да прави бизнес, но най-вече, че богатите имат право да съществуват, без да са зависими от църквата, или от превръщането на държавите в комунистически комуни, или по-скоро неуспешния опит за това, превърнал се в огромно фиаско, когато хората бяха обрани безогледно и им бе отнета и собствеността и правото на мислене.
Но днес не е много различно, понеже в умовете на либералите всеки, който не мисли като тях, е враг на техния режим, така че самите те вече не са съгласни само да имат "право на мнение", но всячески търсят да обхванат цялата власт по планетата и да я владеят без някаква съпротива, или недоволство. Затова се променят конституциите на държавите, пишат се нови закони, налагат се нови съюзи, изобщо се прави всичко, за да може новата "религия" да се утвърди по цялата вселена.
Как това се отразява на вярата в Исус като синът на бога?
Ние знаем, че по принцип атеизмът и либерализмът от една страна и вярата в Исус от друга са двете противоположности на вселената и не могат да съществуват "на едно място". Човек или е вярващ, или е невярващ, тоест атеист, което в днешно време почти винаги означава и либерал.
Какво обаче да кажем за църквите? Е, там е друга история. Истината е, че църквите по време на атеизма на сесесерците оцеляваха с "необходимите" компромиси. Не мисля,че днес ще е нещо по-различно. Просто сегашната диктатура действа с хитрост, подмолно, като подменя стойността на думите, дадени ни, за да осъзнаваме действителността. Ако човек се съгласи с тази подмяна, то и самото му отношение към истината рано или късно ще се промени.
Но сега идва по-тежката за религиозните хора истина и тя е, че в Библията никъде не се говори за религиозни институции (които те самопроизволно наричат "църкви"), нито са позволени разделенията и "разнообразието на тълкувания на Библията", каквото днес се излива, все едно някой е отворил "рогът на изобилието" в тази област.
Учението на Библията категорично не се съгласява с либерализма, с атеизма, с комунизма, но също така със всичко, което се противи на познаването на бога, което за радост включва и църквите. Когато обаче се казва, че се противи, не се има предвид, че богът е готов да започне война против тези хора с обичайните средства на война и да ги изтреби от лицето на земята, поне не и сега, тъй като това е запазено за края на времената. Тогава за радост на всеки справедлив човек, църквите ще престанат да съществуват и всеки, който ги е утвърждавал ще трябва да отговаря, защо го е правил!
Тогава какво е събранието на бога, след като не са църквите, които го представят в този свят? И защо изобщо да се използва думата "събрание" вместо общоприетата дума "църква"?

II.

След това трудно въведение можем да започнем разглеждане на същността на учението на Библията, което не можеше да бъде направено, преди да се махнат всички вековни слоеве на религиозна заблуда, положени от хора, които заради печалба оставят истината на бога, за Исус помазания, нашия господар, който даде себе си за нашите престъпления, и оживя на третия ден за нашето оправдание.
Ако просто си отворите Библиите и ги прочетете от кора до кора, както е редно, ще видите, че изобщо няма нито една религиозна организация там, нито една. Единствената е царството на Израел, което е организация за държавно управление, което съчетава законите за хората и законите за поклонението на бога. Но, царството на Израел е разрушено лично от господаря, след като те отхвърлят неговото спасение и техния собствен спасител. Вярата в Исус не създава в писанията(!) никаква организация. И аз не мисля, че държавите тогава и държавите сега имат някаква особена разлика, особено като се има предвид възраждането на демокрацията, която е гръцко класическо изобретение, за да отхвърлят религиозните църковни уж християнски власти, които власти владеят в техните държави векове наред, достигайки до неимоверен разкош и помпозна величественост за сметка на обществото.
Затова със сигурност няма връщане назад. Никой не иска "църквата" в лицето на православие, католицизъм или протестанство вече да владеят когото и да било, и аз подкрепям днешните хора от името на живия бог.

III.

Какво обаче означава тогава думата "църква" в Библията?
Вероятно повечето християни и техните лидери ще се съгласят, че в Библията "ние сме наречени църквата на Бога". Малцина обаче осъзнават какво означава това. Ако вярващите са наречени църквата на бога (в техните преводи, понеже правилния предвод е (народно) събрание), и ако в Библията никой не е строил църкви, и ако богът не е заповядвал да се строят нито синагоги, нито църкви, и ако Исус никога не споменава на учениците си подобен сценарий за развитие, то защо всички като обезумели строят катедрали, храмове, огромни зали, наемат кино-театри, включително правят домашни църкви, което с нищо не се различава от наемането на кино-театър за богослужение. Да не говорим за "по-модерното" наемане на барове и подобни "институции"... поне държат под ключ алкохолните запаси :( .
За да не бъде нашият разказ голословен, да видим какво казва Библията.
Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че духът на бога живее във вас? Ако някой разори божия храм, него богът ще разори. Защото храмът на бога е свят, който /храм/ сте вие.
1 Коринтяни 3:16
Или не знаете, че вашето тяло е храм на святия дух, който е във вас, когото имате от бога, и вие не сте свои си? Защото вие бяхте с цена купени.
1 Коринтяни 6:19
В тези два текста от словото на бога има основни истини на Библията, които всячески се отричат от днешното духовенство. Те разбира се ще претендират, че винаги проповядват именно това, което пише в тези текстове, но на практика живеят вече много векове подред все едно, че те не съществуват. Как така?
Как така? Всъщност изключително просто. Обясняват истината, че ние сме храма на бога, но веднага след това наричат и някаква си сграда храм, молитвен дом, църква, дом на бога, и каквото още могат да си измислят. Защото истината е, че богът не живее в храмове правени от човешки ръце. Да видим тази истина.
Ала превъзвишеният не живее в ръкотворни храмове, както казва пророкът: "Небето е мой престол, а земята - подножие на краката ми. Какъв дом ще ми съзидате, казва Господарят, или кое място е за моя почивка? Нали моята ръка направи всичко това?
Деяния 7:48-50
Богът, който сътвори света и всичко, що е в него. Той, бидейки господарят на небето и земята, не живее в ръкотворни храмове, нито приема служение от човешки ръце, като да се нуждае от нещо, но сам дава на всички живот и дишане и всичко.
Деяния 17:24-25
Така че, ние имаме истината, че богът не обитава в къщи направени от човешка ръка, нито се нуждае от нещо, защото е направил сам той всичко, защото небето му е престол, а земята – подножие за краката му, защото живее на небето и разни други. Но той сам избира да живее в човешкото сърце, нещо, което е пророкувано много отдавна в израелевите пророци.
И сега нека се опитаме да намерим причината лидерството да мрази толкова словото на бога в тази област, че всички като едно да скачат против тази истина и да воюват с нея. Както обикновено става въпрос за пари, за власт, за чувството, че си някой, че си значим. Как така?
Как така? Лесно. Ако вие сте храмът на бога и божият дух живее във вас, то вие не се нуждаете от нищо друго, защото имате абсолютно всичко. Където и да се намирате , бидейки храм на бога, божият дух продължава да живее във вас и поради това вие продължавате да бъдете храм на бога денем и нощем, ден след ден, завинаги. И не само, че няма нужда да правите нещо, за да го постигнете, но и не можете, защото няма повече от това в този свят и няма и да има чак до идването на господаря от небесата. И тогава добива смисъл казаното от самия господар Исус помазания, че там където двама или трима са събрани в неговото име, там e и той посред тях.
Защото, където двама или трима са събрани в мое име, там съм и аз посред тях.
Матей 18:20.

IV.

Следователно, учение на Библията не само не заповядва строежите на храмове, катедрали и кино-театрални сгради (протестантите са влюбени в тях), но и ясно показва, че строенето на такива пряко и открито вреди на божията истина, не само отричайки божията истина, но също така покривайки я с лъжата, че така наричаните църкви, които те са ви построили, са храмове на бога, и че ни е заповядано да се събираме, и затова е истина от бога и той се радва и му харесва, когато ние ходим в техните сгради "за да се покланяме на бога". И там вече ни се обясняват останалите "важни" неща, основното от които е да се покоряваме, което означава да не противоречим на всички техни фалшиви доктрини и практики, да даваме супер редовно пари във формата на десятъци, приноси, дарения, милостини и както искате ги наречете, но важното е да са дадени на тях, а не някъде другаде. И естествено някои от тези "учители" са измислили чудни начини за бизнес с нас: кръщение, венчавка, погребение, освещаване на какво ли не – всичко струва пари. Така те събират абсолютно незаконни такси за неща, за които им е заповядано (ако изобщо им е било) да вършат всичко безплатно. Към това не бива да забравяме дарения за местата, където ще се строи, самите строежи, повечето от които са супер скъпи, издаване на книги, които сме подбуждани да купуваме, ако и да е забранено да се взимат пари за каквото и да било. Но Павел говори много за пари, ще кажат "те". Да така е. Нека да видим как.
Поради това че текстът е много голям, няма да го цитирам целия, но ще ви кажа, че се намира в 2 Коринтяни 8-9 глави. Ключовия текст е 9:1
А за спомагането на светиите считам за излишно да ви пиша.
За да разберем този текст, трябва да сме наясно, че когато Библията ковори за светии, или за святи (подразбира се хора) трябва да е ясно, че тази святост ни е подарена от бога в Исус помазания, и поради неговата жертва на кръста. Така чрез неговата кръв ние сме осветени, направени святи. Така че, в Библията не са светии някакви трима човека с окачен от хората медал "светия", а са всички тези, които са повярвали в Исус като синът на бога, и поради това са осветени с неговата кръв завинаги. Това е да си свят човек, а не да вършиш добрини. Вършенето на добрини е следствие на святостта, а не обратното. И нека е ясно, че плодът на духа е любов, тоест не можеш да си измислиш любовта, трябва да я приемеш отгоре, от небето, и чак тогава можеш да вършиш добро. А за да приемеш духа на бога, трябва първо да бъдеш очистен от злото, а това става само и единствено когато повярваш в божия си Исус. Следователно когато Павел говори за помощ за светиите, той има предвид вярващите. Това е истината на Библията. Всички дарения, всички събрани пари, всички дарени ниви, имоти, салфетки, храна, дрехи и каквото и да било друго е само и единствено за нуждаещите се. И защо тогава хората толкова много обичат да дават за "храмове", за лидерите, за поддръжка на тези величествени замъци, уж построени в името на бога, но всъщност за човешко удоволствие? Защото хората не са духовни, те не разбират, че не трябва да дават нито една стотинка на нито една органзиация, понеже тези организации не са от бога, а както вече доказхме всичко е за тези, които нямат, за тези, които са в нужда.

V.

Сега, обаче виждаме, че в Библията божиите служители са получавали все пак нещо, с което оцеляват. Как да съчетаем едното с другото? Изключително лесно. Павел обяснява това, но също така Исус го заповядва, да го видим.
Защото мисля, че богът постави нас, пратениците, най-последни, като осъдени на смърт; понеже станахме зрелище на света, на вестители и хора.
Павел, 1 Коринтяни 4:9
Ако някой дохожда при мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде мой ученик; и който не носи кръста си, а върви след мене, не може да бъде мой ученик. Защото кой от вас, кога иска да съгради кула, не ще седне първом да пресметне разноските, дали има, каквото е нужно за доизкарването ѝ, та, кога тури основите и не може да я доизкара, да не би някак да почнат да му се смеят всички, които гледат, и да казват: тоя човек почна да строи, и не можа да доизкара? Или кой цар, отивайки на война срещу друг цар, не ще седне да се посъветва първом, дали може с десет хиляди да противостои на оногова, който иде срещу него с двайсет хиляди? Инак, докато е онзи още далеч, той ще проводи при него пратеници да моли за мир. Тъй, прочее, всеки от вас, който се не отрече от всичко, що има, не може да бъде мой ученик. Солта е добро нещо, но ако солта изгуби сила, с какво ще бъде подправена? Нито за земя, нито за тор е годна; изхвърлят я навън. Който има уши да слуша, нека слуша!
Исус, Лука 14: 26-35
Така можем да обобщим, че ако някой иска да следва Исус, оставя всичко. След това когато е готов(!) започва да служи на другите, и те му помагат, защото той е от последните в света, тоест няма нищо! Това е истинския път. Защо господарят е направил нещо такова, че е лишил служителите си от богатство и човешка слава? Защо ги е направил зрелище и за небето и за земята? Отговорът е прост: защото това е пътят на Исус, той показа такъв начин на служение, и неговите служители ходят по неговите стъпки. Следователно може да се види, че повечето съвременни лидери или изобщо не са поставяни от бога, или са получили призив, но не са се научили първо, а са паднали в клопката на гордостта. Как да се отнасяме към такива хора? Преди всичко да ги увещаваме да се върнат в правите пътища на бога. След това да не им помагаме в падението, това е божия заповед. Спрете да им давате десятъци, дарения, наследства и прочее и започнете да помагате на тези вярващи, които наистина са в нужда. Това е единственото нещо, за което имате награда. Ако пък имате някой служител, който няма, и действително служи на бога, ще го откриете по белезите на истината на писанията, а не по неговите проповеди.

VI.

Колко са божиите храмове на земята? Без да цитираме повече текстове, вие вече знаете, че отговорът е един, но той се състои от много части, които сме всички повярвали в божия син Исус от Назарет. Да видим как го обяснява един от най-близките ученици на господаря Симон наричан Камък.
... и вие сами, като живи камъни, съграждайте от себе си духовен дом, свето свещенство, за да принесете духовни жертви, благоприятни на бога чрез Исус помазания.
Симон Камък, 1 Петър 2:5.
Следователно, божият дом, храм, обиталище сме всички ние заедно, като изключим катедралите, храмовете, църквите, параклисите, кино-театрите, домовете на християните, християнските организиции, разделенията, фалшивите доктрини, фалшивите и порочни практики, фалшивите братя и сестри, фаливите служители, лъжепророците, фалшивите апостоли, дякони, клисари, разпоредители, неделни училища, неделни богослужения, литургии и всякакви още неща, които добавят каквото и да било нещо върху словото на бога, което ни казва да живеем във вяра в бога и в Исус, неговия син, и в любов помежду си. Точка.
До тук доказахме, че събранието на бога, което хората в невежеството си днес наричат църква, се състои само и единствено от тези, които са повярвали в името на божия син и не са направили нищо глупаво, като да участват в различни организации, които служат за развъдници на всякакви злини, вместо за изграждане божие във вярата, както е писано. Затова най-простото решение на дадения проблем е да спреш твоето участие в тях. след това с удивление ще установиш, че богът на нашия господар Исус помазания, всемогъщия създател на всичко продължава да е с тебе. И не само това, но всичко рязко ще започне да се подобрява, имам предвид в духовния ви живот.
Но как да разбера дали няма да се заблудя и да отпадна от благодатта на бога, ако последвам само писанията, без да слушам всички тези уважавани учители, които имат огромни организации зад гърба си? Как аз малкия човек ще съм сигурен, че това е пътя? Отговорът, братко и сестро е винаги този: следвай словото на бога, следвай добрата вест, следвай кръста, следвай благодатта, следвай любовта и нищо не може да ти повреди. Духът и словото са винаги едно и също нещо. Духът на бога винаги ще свидетелства за Исус, и винаги ще те учи на своето собствено слово, и винаги ще се противи на милионите църковни доктрини и традиции, които ти носят само и единствено тъмнина. Затова не ти трябват, те не са полезни за никого.