Не си намирай църква!

„Трябва да си намериш някоя местна църква“ – една от най-обичайните клопки на Сатана за вярващият в Исус помазания и негов ученик.

Има ли нещо по-обичайно от това човек да потърси съмишленици в областите на живота, които го интересуват? А когато говорим за такива основополагащи, като вярата в Исус, то търсенето на съмишленици се превръща в… доходоносен бизнес! Има цяла плеяда от проповедници и църкви, които претендират да могат съвършено да ти показват пътя до самата ти смърт, което да те доведе до вечното царство на божия син Исус от Назарет, наричан помазаникът. И в един много ограничен смисъл всяка една църква, която действително вярва в сина на бога, би могла да ти проповядва безкрайни проповеди за него, които в края на краищата ще те доведат до новорождение, което действително е най-голямата им заслуга, заедно с това, че някои от тях биха могли да ти покажат как да се изпълниш със святия дух. Това те правят малко по малко, на час по лъжичка, през което време ти трябва да храниш тяхната организация и колкото повече, толкова по-добре. След това… честно казано няма „след това“, понеже всяка една църковна организация има една единствена цел, която е, ти да седиш мирно на твоя стол възможно най-много десетилетия и да я поддържаш като неин лоялен член. В момента, в който ти решиш да се размърдаш, ти се обяснява, че твоето място е точно там и че точно там ти служиш на бога (незнайно как?), и затова да не се безпокоиш за стиховете намерени от тебе в Библията, които те насърчават да служиш на бога денем и нощем, тъй като богът е абсолютно доволен от това ти да търкаш църковната скамейка, докато се научиш???
Разбира се ти не трябва да се доверяваш на подобни сатанински твърдения, понеже никой не се учи от седене, понеже вярата в Исус не е седене на някой стол, а живот на вяра в него. Вярно е, че ти първоначално слушаш, но това се отнася само докато разбереш, а това може да бъде няколко минути, или пък няколко дена, или дори може няколко месеца (за такива невежи като мене, както бях аз), но в края на краищата ти трябва да започнеш да практикуваш своята вяра, ако искаш тя да расте, защото е написано, че делата на Авраам са укрепвали неговата вяра.
Следователно, ако така ти се е случило, че ти си повярвал и си попаднал в някоя църква, в никакъв случай не трябва да оставаш там прекалено много време, защото твоята духовност ще бъде погребана там завинаги. Причината за това наглед противоречащо на здравия разум твърдение всъщност е абсолютно истинна и според святия дух на бога, който винаги ни учи да следваме небето, а не хора. Хората ще те принуждават, доколкото могат, да останеш там „завинаги“, да развиеш приятелства, да станеш „част от тяхното общество“, но ти не се мами, понеже тези хора са именно тези, които са отстъпниците от духовното и те са, които са оставили съвета на святия дух и са си поставили царе, които да ги водят, което от своя страна противоречи на писанията, понеже единствения цар е Исус, който от своя страна постави святия дух за свой заместник а не папи, пастори, попове, патриарси, епископи и както още се наричат. Следователно, ако искаш да угодиш на бога нашия баща и на господаря Исус помазания, то последвай полъха на духа и живей в небесата още сега, получи свободен достъп до божието царство и с радост служи на бога. Разбира се, всяка църковна мижитурка ще се опитва да те спре, да клевети доброто име, с което се наричаш, да те злослови пред другите, но ти не се бой, защото богът е този, който вижда всичко, винаги и завинаги.
Има няколко основни сатанински доктрини, с които ще се сблъскаш, когато решиш да „полетиш“ и те са както следва:
„Тук ще се задомиш за вярващ човек, което е волята на бога, тъй като той казва, че не е добре човек да бъде сам.“ Така се получава, че ти изведнъж се приземяваш. След това ти обясняват, че трябва да имаш църковен брак и че без него, нищо няма да е наред, игнорирайки напълно липсата на заповед в библията за подобна тяхна практика. Някои църкви дори ще ти вземат пари за това. Те са известни с това, че са готови да „оженят“ хора, които определено не мислят да са семейство, а си живеят на „семейни начала“, тоест в блудство.
Друга доктрина е, че ти не би останал във вярата, ако напуснеш тяхната църква, а ще отпаднеш и ще отидеш в ада. Нека да ти помогна с това: ако не оставиш вярата в Исус, ти никога няма да отпаднеш от вярата и ще наследиш божието царство в абсолютна независимост от твоето членство в която и да е църква. И причината е много проста: в библията няма заповядани никакви религиозни организации, чиято основна цел естествено е събиране на дарения, тоест обиране на ресурсите на вярващите, с които те биха могли да помагат на ближните си, и впрягането на тези ресурси в поддръжка на скъпо струващи проекти, като огромни катедрали – католически, православни или протестантски – или плащането на наеми и заплати. В края на краищата тези организации са принудени да вършат това, което светът иска от тях и да оставят ходенето с вяра за някой друг. Това си ти!
Третата основна фалшива доктрина е, че както те казват: „в книгата Евреи ни е заповядано да не спираме да се събираме“. Това много прилича на казаното до тук, но е в много усилена форма, защото пряко ти нарежда от божието име да ходиш на църква. Затова трябва да знаете, че това е много отвратителна доктрина, понеже е ужасна манипулация на написаното. Първо на първо много малко преводи приличат поне относително на истинския текст, да кажем, че православната и цариградската, казващи: „като не оставяме събранието си“, а останалите абсолютно безотговорно нагласят превода към доктрината си казвайки: „като не преставаме да се събираме заедно...“ Оригиналния текст казва: „като не оставяме нашето събиране“ като тук думата, която преведох като събиране е “еписунагоге” и е употребена само още веднъж:
Ἐρωτῶμεν δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοὶ, ὑπὲρ τῆς παρουσίας τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ χριστοῦ, καὶ ἡμῶν ἐπισυναγωγῆς ἐπ᾿ αὐτόν,
2 Солунци 2:1.
Μὴ ἐγκαταλείποντες τὴν ἐπισυναγωγὴν ἑαυτῶν, καθὼς ἔθος τισίν, ἀλλὰ παρακαλοῦντες· καὶ τοσούτῳ μᾶλλον ὅσῳ βλέπετε ἐγγίζουσαν τὴν ἡμέραν.
Евреи 10:25.
Като гледайки дори вашите преводи можете да видите, че става въпрос да не оставяме нашето събиране с нашия господар Исус помазания, а не някакви измислени неделни театралослужения. Защото вторият текст, който традиционно се нарича посланието до евреите (няма никакво доказателство, че е писан до евреите общо), обаче ясно се вижда, че е писан до хора, които се колебаят да се върнат под закона, което е също проблем на галатийските събрания (което е цяла римска провинция, а не едно събрание в един град). Така че не би било чудно, ако това са някакви други хора, които са изпаднали в подобни проблеми. На тях също така им разграбвали имотите, но това мога да свидетелствам, че е възможно по целия свят без изключение. Та тези хора са увещавани от автора на посланието, че господарят Исус помазаният е по-велик от всеки и от всички взети заедно не само тук, но и на небето, разбира се с изключението на бога баща. Това събиране с него е, което те не трябвало да оставят, тоест с господаря.
Защото Авраам бил сам с жена си, но се видял с Мелхиседек само веднъж, и после не си правели „готини църковни купони“ никога! Също така ние виждаме, че много често божиите хора са сами понякога за кратко, понякога за много време, като например пророците и това не е противно на бога. Защото пред него важното е да се научи човек на вяра, благочестие, любов, добри дела, а не на църковно театралничене на хора, които никога не отделят време дори да се запознаят, камо ли да проявяват любов; и начело със своите лидери, които изобщо не познават любовта.
Така че моят въпрос към тебе за размисъл е следния: как очакваш такива хора да ти помогнат да се научиш да пазиш основната заповед за вяра и любов, ако те едвам кретат във вярата и са „на вие“ с любовта? И поради това моят съвет към тебе е да не оставяш в техни ръце душата си, но непременно да се научиш да слушаш гласа на святия дух, да ходиш в божията любов и във вярата в божия син, без да губиш години в безплодните дела на религията. Понеже те говорят за бога, но не го познават.
Божията благодат да бъде със всички, които обичат господаря Исус помазания, амин.
София, 7 октомври 2024, брат Етиен.